Balsam Kapucyński to naturalna nalewka, przygotowywana na bazie propolisu, ziół i żywic, produkowana przez Braci Kapucynów od ponad 200 lat.
Tradycja balsamu sięga dwóch wieków. Wywodzi się on z Czech. Nie wiemy dokładnie jakim sposobem receptura Balsamu Kapucyńskiego trafiła do Krakowa. Mówi się o rannym czeskim zakonniku, którym zaopiekowali się krakowscy współbracia podczas I Wojny Światowej. W dowód wdzięczności mieli otrzymać przepis wytwarzania Balsamu. W każdym razie w latach trzydziestych ubiegłego wieku kapucyni produkują w Krakowie Balsam, który szybko zyskuje popularność.
W ostatnich latach na bazie Balsamu Kapucyńskiego rozpoczęto wytwarzać inne produkty kosmetyczne: mydło, żele i kremy. Na stronie balsamkapucynski.pl można przeczytać szczegółowe opisy tych produktów i nabyć je w sprzedaży wysyłkowej.